hoe kan je goede voornemens volhouden

Hoe kan je goede voornemens volhouden?

Ken je de blauwe maandag? Dit was in eerste instantie een marketingstunt. Maar tegenwoordig zijn er toch onderzoeken gedaan. In het Engels hebben ze er een andere naam voor: Quitters Day. De dag waarop de meeste mensen opgeven. Strava, een app waar mensen hun sport resultaten kunnen bijhouden, heeft een onderzoek gedaan. Van hun 800 miljoen deelnemers hebben ze gezien dat de 19de dag het zwaarst is. Wanneer men begint met een goed voornemen, blijkt de 19de dag de meeste mensen af te vallen. We weten dat het menselijk is om niet vol te houden. Maar dat willen we juist wel. Dus hoe kan je goede voornemens volhouden?

Hoe werkt een goed voornemen?

De meeste mensen beginnen met een goed voornemen, een doel of een nieuwe gewoonte voornamelijk op 1 januari. Andere favoriete dagen om te beginnen zijn: maandag, de eerste dag van een kwartaal of de eerste dag van de maand. De eerste week is het allemaal nog nieuw. Je bent als het ware ‘on fire’! Maar de tweede week wordt het al ietsje zwaarder. Het is allemaal niet zo nieuw meer. En wanneer de derde week begint vraag je jezelf vaak af: “Hoe lang duurt het nog voordat ik resultaat zie?” “Waarom doe ik dit eigenlijk?” “Anderen stoppen ook, dus waarom zou ik doorgaan?”

Veel mensen hebben voordat de derde week begint ook al 1 of 2 dagen laten vallen. Want het leven kwam gewoon even tussendoor. Daar is niets mis mee. Goede voornemens hoeven niet perfect uitgevoerd te worden. Het is namelijk ook heel zwaar om nieuwe dingen te beginnen. Maar vooral om ze vol te houden.

Wilskracht en goede voornemens.

Goede voornemens volhouden kost veel energie. Vooral als we de nieuwe voornemen baseren op wilskracht. Want je wilskracht is niet onuitputtelijk. Het is net als een batterij, soms moet het weer opgeladen worden. En het ontlaadt steeds sneller als je dingen moet doen die je niet gewend bent. Maar ook als je dingen moet doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Vooral als er niets leuks tegenover staat en de resultaten op zich laten wachten.

In de bovenstaande alinea staan dus eigenlijk al wat antwoorden op hoe je een goed voornemen kan volhouden. Door deze niet te baseren op wilskracht. Maar juist samen te brengen met de gewoonten die je al hebt. En er een beloning tegenover te plaatsen. 

Verslaafd aan gevoelens

Ook is het moeilijk om een goed voornemen vol te houden omdat we verslaafd zijn aan gevoelens. Doordat je bepaalde triggers hebt zoals je wekker, een collega, het zien van je auto. Voel je bepaalde dingen. Bijvoorbeeld chagrijnigheid bij het zien van de wekker. Irritatie bij het denken aan je collega. En geïrriteerdheid op het verkeer bij het zien van je auto. 

Deze gevoelens worden door: wat je ziet of waar je aan denkt, aangemaakt. Want wanneer jij ergens aan denkt, maakt jouw hypofyse peptiden aan. En peptiden zijn eiwitten, hormonen die je een bepaald gevoel geven. Zo geeft cortisol het gevoel van stress en adrenaline het gevoel van nood. Deze hormonen worden door je hart ontvangen en laat deze door je hele lijf circuleren.

Hoe vaker zich dit herhaalt, des te normaler het wordt. Je hele lijf is eraan gewend geraakt. Zo erg zelfs, dat het lijkt alsof je lijf verslaafd is aan deze gevoelens. Stel dat jouw goede voornemen is om te gaan wandelen met je 10 uur pauze i.p.v. te hangen met collega’s bij de koffieautomaat. De gesprekken zijn toch nooit bijzonder positief en maken je zelfs een beetje somber. Je wilt je positief voelen en beter voor je lijf zorgen. De eerste week gaat prima. Maar de tweede week voelt het alsof jouw lijf tegen jouw goede voornemen aan het vechten is. Want je lijf is verslaafd aan het knagende en zeurende gevoel. Zelfs als je de eerste week positiever werd van het wandelen.

Het reptielenbrein en goede voornemens.

Jouw reptielenbrein wilt jou behoeden voor eventueel gevaar. Want wie weet wat dit nieuwe regime zal brengen? Dat is eng! Dus dit deel van jouw brein wil jou beschermen. En dat doet het door je het gevoel te geven dat je wilt vluchten, vechten of bevriezen. Zodat je weer vervalt in je oude patronen, want deze zijn veilig. Ze zijn misschien niet leuk. Maar je weet wat je ervan kan verwachten. 

(In de spirituele sferen noemen we dit vaak ook het ego. En er wordt ook wel eens heel negatief over gedaan. Maar als we erkennen dat het een primitief deel is van onszelf. Dat ons eigenlijk wil beschermen. Dan kunnen we het begrijpen. En door begrip kunnen we met compassie onszelf veranderen. Want dit onderdeel van onszelf, hebben we in andere delen van ons leven keihard nodig. Het is niet iets slechts, maar het moet leren dat we niet meer leven als nomaden.)

Goede voornemens volhouden met behulp van neuroplasticiteit

Om goede voornemens na te leven moeten we vaak onze routine aanpassen. Maar wat we ook dienen aan te passen is ons RAS en neurologische systemen. Het RAS (reticulair activatie systeem) is een filter van het brein. Waar je op focust is wat je ziet. Dus als je gefocust bent op kinderen krijgen, dan zie je overal kinderen, gezinnen en zwangere vrouwen. Maar ben je gefocust op huisdieren, dan zie je overal honden, katten, konijnen, zelfs paarden, kippen en geiten. Dit filter heeft tijd nodig om de focus op te pakken. Dus hoe meer jij herhaalt op waar je op wil focussen, des te beter jouw brein je probeert mee te helpen.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat wat je allemaal al hebt meegemaakt en geleerd als het ware bestaande software is geworden. Waar we vroeger dachten dat het hardware zou zijn geworden die je niet zou kunnen verwijderen. Je brein kan dus veel meer ongeacht je leeftijd. Maar je kan niet zomaar nieuwe software erop zetten. Eigenlijk moet je als het ware nieuwe software zelf maken. Het oude stopt dan vanzelf met draaien.

Wat wordt hiermee bedoelt? Als je iets leert zijn er 2 neurotransmitters die met elkaar linken. Hoe vaker deze neurotransmitters met elkaar linken, des te beter de verbinding wordt. Des te vaker deze verbinding wordt gemaakt, des te steviger deze verbinding blijft. Dus als jij hebt geleerd te blijven vallen in een slachtofferrol. Dan doe je dit steeds vaker. Totdat het een gewoonte wordt waarin je vastgeroest lijkt. Toch kun je dit aanpassen door anders te gaan denken. Door je oude gedachtepatronen te onderscheppen en er nieuwe gedachten tegenover te zetten. Hoe meer je op deze nieuwe patronen focust, hoe meer jouw RAS je mee gaat helpen. Des te vaker wordt deze link gelegd tussen de neurotransmitters. En zo wordt deze link sterker. Zodat het oude gedachtepatroon niet meer wordt herhaald en daardoor stopt.

Dus geef jezelf wat compassie. Wees lief voor jezelf. Zie in dat wat je aan het doen bent inderdaad niet makkelijk is. En geef jezelf even een schouderklopje dat je al zover gekomen bent. En laten we daarbij nog wat stellen: groei is dus niet lineair. Het gaat met vallen en opstaan, dalen en pieken met versnellingen en vertragingen.

Wat zijn de valkuilen tijdens het volhouden van goede voornemens?

De typische valkuilen waarom we moeite hebben met doorzetten:

 1. Misschien heb je al een dag of 2 gemist.
 2. Je voelt je niet goed genoeg of zit niet lekker in je vel.
 3. Het kan ook zijn dat je niet gelooft dat jij het einde kunt halen.
 4. Of je gelooft er niet in dat je het resultaat waard bent.
Wat betekent deze valkuilen?

Deze valkuilen hebben een dieper liggende betekenis:

 1. Je bent perfectionistisch. Want als je 1 of 2 dagen hebt gemist, dan werkt het plan volgens jou al niet meer. 
 2. Waarschijnlijk zit je al gauw in een slachtofferrol en verzin je dus vaak excuses. 
 3. Je gelooft niet in jezelf, omdat je waarschijnlijk nog nooit of nauwelijks jezelf echt ergens aan gehouden hebt. Want je leert pas jezelf te vertrouwen als je afspraken met jezelf nakomt.
 4. Het kan ook zijn dat je een laag zelfbeeld hebt, dat je jezelf niet waardevol genoeg vind. 

Een nieuwe mindset creëren om je goede voornemens vol te houden:

Om met je valkuilen te werken is het handig om te weten wat ze betekenen. Maar je moet ook een betere mindset creëren. Want als je deze valkuilen wil verbeteren vanuit een oude mindset, dan gaat het niet werken. Daarom heb ik hier wat feiten op een rijtje gezet en een ander perspectief:

 1. Als je al 65% van het plan behaald, zal je het doel uiteindelijk bereiken. Misschien niet in de tijd die je ervoor gezet hebt. Maar het gaat niet om de datum. Het gaat om het resultaat. (Lees/luister het boek: The 12 week year voor dit soort tips).
 2. Iedereen voelt zich weleens niet lekker, niet goed in zijn of haar vel. Maar ‘just do it’ of ‘do it anyway’ zijn 2 van de beste termen die er bestaan. Want je hoeft je niet goed te voelen, je hoeft niet lekker in je vel te zitten. Je hoeft niet eerst een bepaald punt te behalen voordat je kan doen wat je moet doen.
 3. Dit is jouw kans om te leren geloven en vertrouwen in jezelf. Een perfect moment bestaat niet, die creëer je. Het is nu of nooit. Want van uitstel komt afstel, we weten het allemaal. Je moet ervoor kiezen of het jouw moment is. 
 4. Een laag zelfbeeld is vaak een product van je jeugd. Maar je bent nu volwassen. Je bent niet meer dat kleine kind dat te horen heeft gekregen dat hij of zij niet goed genoeg is. Of niet gezien werd. Het is tijd om je eigen ouder, leraar of wie dan ook te zijn en volwassen te worden.
Hoe kun je deze kennis implementeren zodat je wel kan doorzetten?

Al deze punten noem ik natuurlijk maar even kort. En het is makkelijk geschreven. Maar dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Je moet er wel wat voor doen. Ik ga je niet zeggen dat het makkelijk is. Werken aan jezelf is echt werken. Je doet het misschien voor nu voor jezelf. Maar uiteindelijk zal ook jouw omgeving, zoals je gezin, familie, vrienden en collega’s, ook profijt ervan hebben. Want als je positiviteit verspreid, krijg je dat ook terug.

 1. Houd jezelf het resultaat voor en niet de hoe. En stop bij ‘goed’. Want goed is goed genoeg. Het hoeft niet perfect te zijn. Liever niet zelfs! Het leven is ook niet perfect, waarom zou jij dat wel moeten zijn? Wordt realistisch, niet perfectionistisch. 
 2. Wees eerlijk naar jezelf en zeg tegen jezelf hoe je je voelt. Maar daarna zeg je: en toch ga ik het doen. Bijvoorbeeld: “Ik voel me vandaag somber. Maar toch ga ik mijn gratis product lanceren.” Dit zorgt ervoor dat je het gevoel ziet maar niet ervaart als een excuus en ook geen medelijden met jezelf gaat creëren. 
 3. Kies voor jezelf. Je hebt waarschijnlijk je hele leven al wel voor anderen gekozen. Maar als het op jou aankomt, laat je jezelf en je wensen hangen. Het is nu tijd voor jou. Doop jouw voornemen om als een toewijding aan jezelf. Want laten we eerlijk zijn, iedereen om je heen kan wegvallen, en dan heb je alleen nog jezelf. Jij bent belangrijk!
 4. Eigenwaarde groeit door de oude gedachtepatronen te ondervangen. Eerlijk te zijn over wat je over jezelf denkt. Maar ook wat je over jezelf zegt tegen anderen. Alles wat niet positief is, wat allicht aangeleerd is. Kun je ook weer ontleren en stoppen. Vervang het met wat wel positief is.
Mijn tips:
 • Zorg ervoor dat je continu weet ‘waarom’ je deze goede voornemen wil doen.
  • Bijvoorbeeld dmv een visionboard, wishing box of flashcard goals.
  • Je kunt ook affirmaties gebruiken om je doel voor ogen te houden.
  • Visualiseren om dit goede doel te blijven voelen/voeden.
  • Neem 1 woord voor jouw doel en schrijf dit op sticky notes die je overal ophangt.
 • Luister naar de podcast van Mel Robbins.
 • Lees of luister de boeken: ‘Atomic Habits’ en ‘The 12 week year’.
 • Zet een beloning voor jezelf als je minstens 65% van een week hebt behaald.

Goede voornemens volhouden is al moeilijk om voor elkaar te krijgen als je iemand hebt waarmee je het samen doet. Laat staan dat je het alleen moet doen. Als je hier graag hulp bij wil, kijk dan eens bij 1 van mijn pakketten. Ik help je graag en ben met passie jouw stok achter de deur!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven